Vragen en antwoorden over helikopters of helikopterluchtdopen

Waarom heeft een helikopter nood aan twee rotors?

De rotor bovenaan de helikopter is nodig voor het stijgen en dalen. Deze draait en veroorzaakt een kracht, die ervoor zorgt dat de gondel (het deel van de helikopter waar de passagiers inzitten) zou gaan ronddraaien. Die kracht wordt tegengewerkt door de staartrotor.


Kan je hoogtevrees hebben in een helikopter

Eigenlijk wel, hoewel het beperkt is. Voor het instappen kan dit aan de piloot meegedeeld worden, en hij zal hier dan ook rekening mee houden. Bij een ballonvaart heb je veel minder last van hoogtevrees.


Met hoeveel personen kunnen we plaatsnemen in de helikopter?

De Bell 407 helikopter is uniek in zijn soort. Hij heeft de mogelijkheid om 6 passagiers + piloot te transporteren. Hiermee kan hij gerekend worden tot de grootste passagiershelikopters ter wereld.


Welk weer moet het zijn om een helikoptervlucht te kunnen maken?

Een helikopter is gelukkig niet heel gevoelig aan meteo. De helikopter van het type Bell 407 kan onder de meeste weersomstandigheden vliegen. Vooral slechte zichtbaarheid kan een boosdoener zijn.


Zij we als passagier verzerkerd tijdens een helikoptervlucht?

Uiteraard! U hoeft geen bijkomende verzekering te nemen. De helikopter is goed verzekerd, volgens Europese normen. En wees gerust: vliegen met een helikopter is heel veilig en er gebeuren bijna geen ongevallen!


Mag een helikopter overal landen?

Je mag niet landen zonder op voorhand toestemming te hebben gekregen van de eigenaar van het landingsterrein. In een bebouwde kom mag men in principe nooit landen. Er zijn echter mogelijkheden dat dit wel kan, met de nodige toestemmingen. Bovendien mogen er geen hoge bomen of spanningsleidingen in de buurt zijn. Een helikopter in nood mag gelijk waar en wanneer landen. Dit dient echter te gebeuren op een veilige manier voor zowel piloot als derden (omstaanders en passagiers).


Is er voldoende parking voorzien wanneer we helikopterluchtdopen willen maken?

Uiteraard, aan de helihaven is een grote parking. Hier kunt u zorgeloos de wagen achterlaten. Er is ruimte voorzien voor meer dan 50 wagens.


Maakt een helicopter niet heel veel lawaai?

Dat klopt, een helikopter maakt inderdaad vrij veel lawaai. De motor zit eigenlijk vlak bij jou. De helikopter is echter uitgerust met een intercom, zodat het geluid geneutraliseerd wordt, en de passagiers onderling en met de helikopterpiloot kunnen spreken.


Is helikoptervliegen veilig?

Alle helikopters die worden ingezet voor luchtdopen door ons worden regelmatig, conform de terecht strenge wetgeving, uitvoerig gecontroleerd door derden. Bovendien bezit het vliegend personeel over de vereiste vergunningen, en vele uren ervaring (wat een commerciële licentie sowieso al vereist).


Vliegen jullie enkel vanuit West-Vlaamse helihavens?

Neen, wij vliegen eigenlijk overal in België. Onze thuisbasis is echter Kortrijk, West-Vlaanderen, maar wij komen tot eender waar. Zelfs tot in Nederland, Engeland of Frankrijk. De plaats waar we naartoe komen hoeft zelfs geen helihaven te zijn: ook op uw locatie kunnen we komen opstijgen. Dit is ideaal voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes.


Waarom is een helikoptervlucht duurder dan een luchtdoop in een vliegtuig?

Er wordt aan een helikopter veel preventief onderhoud gepleegd. Een helikopter heeft ten opzichte van een vliegtuig veel meer bewegende delen (denk hierbij bijvoorbeeld aan het complexe rotorsysteem). Het onderhoud van een helikopter is hierdoor een stuk complexer dan bij een vliegtuig, en dus ook duurder.

schroef helikopter