Vragen en antwoorden over luchtballons en ballonvaren

groepsballonvaart

Waarom vliegen luchtballons enkel ’s ochtends en ’s avonds?

Overdag heb je thermiek, wat niet goed is voor een luchtballon. Thermiek is lucht die stijgt. Wanneer hierin een luchtballon terecht komt, dan wordt hij omhoog geduwd, en wordt het zeer moeilijk om de ballon onder controle te houden. Thermiek is afkomstig van de zon, die de aarde opwarmt. Op ochtenden en avonden schijnt de zon niet fel, en heb jij bijgevolg ook geen of heel beperkte thermiek. In de winter daarentegen wordt er bijna geen thermiek gevormd, en zie je luchtballons zowel ’s ochtends, overdag als ’s avonds!


Waarvoor dienen de spiralen aan de branders?

De spiralen zorgen voor een voorverwarming van de vloeibare gas. Het gas dat gebruikt wordt voor een ballonvaart is (in de meeste gevallen) propaan. Dit gas is in omgevingstemperatuur vloeibaar. Wanneer het gas verbrand wordt, is het gasvormig. In de brander zelf moet het gas dus van toestand veranderen: van vloeibaar naar gasvormig. Zo’n proces (dit is een kookproces) heeft omgevingswarmte nodig. Dit kookproces treedt op in de spiralen van de brander. De warmte voor dit proces wordt uit de vlam gehaald. Zonder de spiralen zou het kookproces ook warmte uit de omgeving halen, maar dit heeft tot gevolg dat de vloeibare gas zou bevriezen, waardoor de branderdruk daalt.


Waarom zie ik geen zandzakjes aan luchtballons?

Het zijn gas ballons (de originele ballons van vroeger, die met waterstof of helium gevuld worden) die geen branders hebben. Stijgen doe je in zo’n ballons door voldoende zand uit te werpen, dit is de ballast. Hierdoor ga je stijgen aangezien je ballon lichter wordt. Een warmeluchtballon daarentegen stijgt door de lucht in de ballon op te warmen (principe van warme lucht die stijgt). Het opwarmen gebeurt met een propaanbrander. Bij een moderne luchtballon heb je dus geen zandzakjes meer nodig.


Hoe hoog mag een luchtballon vliegen?

Dit hangt af van de locatie van je ballonvaart. In België is de meest hoge locatie om te varen met een luchtballon is in Zuid-West-Vlaanderen. De maximale hoogte bedraagt hier 4500Ft. Omgerekend is dit ongeveer 1.5km.


Mag een luchtballon overal vliegen?

Neen, boven bepaalde gebieden waar veel luchtverkeer is, is het verboden. Dicht bij de luchthaven van Zaventem is dit bijvoorbeeld verboden. Ook hoger dan 4500Ft (in de meeste gebieden is dit zelfs lager) is dit verboden.


Wat neem ik nog best mee tijdens een luchtballonvaart?

Een mooie aanrader is een verrekijker: bij goede zichtbaarheid kan je tientallen kilometers ver kijken. Wens je het echter in detail te bekijken dan kan je een verrekijker zeker goed gebruiken.

De temperatuur in een luchtballon is min of meer dezelfde als op de grond (het scheelt enkele graden, maar je zal dit bijna niet merken). Speciale kledij hoeft dus niet: gewoon iets waar je makkelijk in zit.

Eventueel kan je ook een fototoestel meenemen tijdens een ballonvaart om de onvergetelijke momenten op foto vast te leggen.


Hoe lang duurt een ballonvaart?

Een gemiddelde luchtballonvaart duurt minstens 1 uur. Afhankelijk van het het geluk (wanneer de piloot een geschikt landingsterrein vindt; niet elke plaats is geschikt om met zo’n groot luchtschip te landen) kan dit langer duren. Er zijn sommige vaarten waar een luchtballon verscheidene uren in de lucht kan blijven vliegen. Hiervoor dient wel veel gas meegenomen te worden (dit is extra gewicht waardoor er minder passagiers meegenomen kunnen worden).


Waarvan is een ballon gemaakt?

Het doek van de ballon is gemaakt van een geweven soort nylon. Dit is stof waarbij een scheurtje zeker niet de mogelijkheid heeft om verder te scheuren. De stof is heel licht en bovendien immens sterk. Via draagstroken die op de stof gestikt zijn, en via inox kabels wordt het doek aan de mand gehangen. De mand is vervaardigd uit riet en leer. De gasflessen zijn vervaardigd uit aluminium of inox (aluminium draagt de voorkeur omdat dit veel lichter is).


Mag iedereen piloot zijn van een luchtballon?

Neen, hiervoor is een specifieke opleiding nodig. Je moet medisch goedgekeurd zijn, je dient te slagen voor een viertal theorie-examens (navigatie, aerostatica, meteo en luchtvaartreglementering). Bovendien moet je een licentie hebben om de luchtvaartradio te mogen gebruiken. Voor de praktijk moet je enkele vluchten met een instructeur maken, daarna volgen een aantal solo-vluchten. Wanneer je commercieel wil vliegen, moet je reeds 50 vluchten uitegevoerd hebben. Een lange periode van veel leren dus, maar dit zorgt ervoor dat passagiers met een goed opgeleide piloot meevliegen!


Mag iedereen in een luchtballon plaatsnemen?

Meestal kunnen kinderen mee vanaf het moment dat ze boven de mand kunnen kijken (anders is het jammer, dan hebben ze niet aan om mee te varen), meestal is dit rond de leeftijd van 8 a 10 jaar. Daarnaast is het enkel de lichamelijke toestand die een rol speelt. Zwangere vrouwen mogen bijvoorbeeld niet mee.


Is het koud in een luchtballon?

Het is hooguit enkele graden kouder, wanneer je hoog vliegt. Je merkt dit nauwelijks. Bovendien zit je onder de hitte van de branders, die ook warmte aan de passagiers afstralen. Je hoeft dus geen warmere kledij te voorzien.


Welk weer moet het zijn om te ballonvaren?

De meteo is het doorslaggevende element van een ballonvaart. Eerst en vooral moet de zichtbaarheid voldoende zijn. Er kan slechts een matige wind staan, en er mag geen onweer in de buurt zitten en het mag zeker niet regenen.


Hoe stuur je een luchtballon?

Eigenlijk kan een luchtballon niet gestuurd worden. De wind neemt je mee, en aan die richting kan je zelf niets veranderen! Dit vereist wel dat de ballonvaarder voor het opstijgen gedetailleerd de meteogegevens controleert zodat hij niet boven moeilijke gebieden komt (bvb een luchthaven, of een groot verstedelijkt gebied waar je niet over kan).


Hoe oud is de ballonsport reeds?

De eerste ballonvaarten vonden plaats rond 1738. Het waren de gebroeders Montgolfier die als pioniers kunnen aanzien worden. Het was Pilâtre de Rozier die de eerste passagier van een luchtballon was.


Met welke materialen is een luchtballonmand opgebouwd?

Een luchtballonmand wordt opgebouwd uit riet. Riet heeft de unieke eigenschap dat het de schok van de landing opvangt. Het riet buigt namelijk mee bij de landing.


Waar landt de luchtballon?

Men weet niet op voorhand waar de luchtballon zal landen! Een ballon wordt meegenomen door de wind. De ballonvaarder kan door analyses voor de vaart wel in grote lijnen achterhalen waar de wind hem heen zal brengen. Een exacte locatie van je landingsterrein kan je nooit bepalen.


Mag ik foto’s nemen tijdens de ballonvaart?

Uiteraard mag dit. Enkel bij de landing is het aangeraden om het toestel veilig op te bergen.


Zijn we verzekerd als passagier van de luchtballon?

U hoeft geen extra verzekering af te sluiten om mee te vliegen! Al onze luchtballons zijn goed verzekerd volgens de Europese normen. U kan bovendien gerust zijn: ballonvaren is heel veilig, en er gebeuren weinig ongevallen!


Hoe lang duurt een ballonvaart?

Wij beloven u dat een ballonvaart minimum 1 uur duurt. Het hangt er van af of we snel een geschikt landingsterrein vinden. Een luchtballon gaat immers met de wind mee, dus de landingsplaats heb je niet volledig zelf in de hand.


Wanneer kunnen we meevliegen met een luchtballon?

Het hele jaar door kan je meevaren met een heteluchtballon… tenminste als de weergoden mee willen werken! Indien het weer toch niet goed is om de ballonvaart te maken, dan spreken we een nieuwe datum af die voor jullie geschikt is.


Wat is de maximum windsnelheid waarin een ballon mag vliegen?

Maximum 3 beaufort, of 8 knopen. Dit komt overeen met een 15-tal kilometer per uur.


Kan een luchtballon bij ons thuis opstijgen?

Uiteraard is het mogelijk om met een luchtballon bij u thuis op te stijgen. Wij komen graag naar uw locatie, uw feest, uw tuin,… om op te stijgen met onze luchtballon. Dit heeft wel enkele vereisten: het terrein moet voldoende groot zijn, er mogen geen hoogspanningen dicht in de buurt hangen, en het terrein moet gelegen zijn ver van grote woonkernen (grote steden zoals Brussel bijvoorbeeld zijn niet mogelijk). Neem gerust contact met ons op voor al uw vragen hierover.


Wie kan er meevliegen met een luchtballon?

Bij ons kan iedereen meevliegen met een luchtballon, alle leeftijden zijn toegestaan: van 6 tot 106 jaar! Aan de kleintjes vragen we of ze over de mand kunnen kijken. Zo hebben ze er ook wat aan als passagier in een warmeluchtballon. Wie moeilijker te been is kan ook meegaan, wel op voorwaarde dat men minsens een uurtje kan rechtstaan! Verder moet men voldoende fit en gezond zijn (bvb zwangere vrouwen of mensen met hartproblemen gaan best niet mee aan boord van een luchtballon).


Wat is de prijs van een ballonvaart voor 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 of meer personen?

De prijzen en voorwaarden van onze luchtballonvaarten vindt u hier terug.


Mag ik roken tijdens een ballonvaart?

Roken in of in de buurt van de luchtballon is ten strengste verboden omdat er een grote hoeveelheid gas aan boord van de ballon is.


Hoe snel vaart een heteluchtballon?

De ballon gaat volledig mee met de wind. De snelheid waarmee we vliegen kunnen we zelf niet regelen. Meestal varen we met een snelheid van 5 tot 20 km per uur. In hogere luchtlagen zijn soms hogere windsnelheden. Hier kunnen we snelheden bereiken van zo’n 30 tot 40 km/u.


Wat is de temperatuur in een luchtballon?

Om een luchtballon te doen opstijgen, is binnen in de enveloppe van de ballon een temperatuur nodig van zo’n 100 a 110 graden. Met zo’n temperatuur kan je dus al een eitje koken!


Mag een luchtballon overal landen?

Luchtballons landen op plaatsen waar ze geen schade aanbrengen. Wij kiezen meestal grasveldjes uit (zodat de ballon niet vuil wordt), of afgemaaide stoppelvelden. We gaan zeker nooit in de gewassen landen, en ook niet tussen dieren (zij kunnen schrik hebben van de luchtballon). Voor de landbouwer op wiens erf we landen, hebben we altijd een leuke attentie mee.