Ballonvaart in de Westhoek – Flanders Fields – WO1

ballonvaart_ieper_westhoek

Sightseeing tours met een luchtballon boven de Westhoek. De Westhoek, ook bekend als Flanders Fields is bekend vanwege het oorlogsverleden. Vele gebouwen werden volledig verwoest. Intussen, bijna 100 jaar later, is de impact van WO1 nog steeds te zien, vooral vanuit de lucht! Tijdens een ballonvaart arrangement van minstens een uur kan u deze mooie heuvelachtige regio bewonderen.

Je ziet nog steeds de vele militaire kerkhoven, typerend voor het landschap, met vele witte grafzerken, die heel precies en loodrecht werden geplaatst en bovendien uitstekend goed onderhouden zijn. Een andere typerende eigenschap voor het landschap zijn de bomkraters: vaak zijn dit intussen vijvers. U zal de kans krijgen om hiervan enkele unieke luchtfoto’s te nemen!

Wij bieden deze ballonvaarten aan, rechtstreeks bij de uitvoerder, zonder tussenpersonen. Wij hebben reeds veel ervaring in deze regio en kunnen u voldoende gidsen in deze regio.

Informatie

Meer informatie in het Engels kan je terugvinden op onze site: Ypres balloon tours

Enkele maanden na de Duitse inval in België liep het front vast bij Ieper, een Middeleeuwse stad in West-Vlaanderen.
De loopgraven lagen in een boog rond Ieper. In deze Ieperboog werden 5 bloedige veldslagen uitgevochten.

In deze oorlog werd bloedig gevochten: het is hier dat het mosterdgas gebruikt werd en dat ook experimenten met de vlammenwerper waren. Vele soldaten sneuvelden.
En dat is ook te zien aan de vele oorlogskerkhoven. Deze monumenten en begraafplaatsen herrinneren ons nu nog aan deze bloedige oorlog, aan de meest tragische periode uit de geschiedenis van Ieper. Vanuit de lucht kan je in heel de westhoek tientallen van deze kerkhoven herkennen aan hun typerende witte en symmetrische uitzicht.

De Menenpoort werd gebouwd in 1927 aan de Oostelijke kant van Ieper. Op deze poort staan de namen van soldaten van wie nooit meer iets vernomen werd: zij werden niet teruggevonden of niet geidentificeerd. Als sinds 1929 wordt er iedere avond om klokslag 20.00uur de Last Post gespeeld, dit is een trompetsignaal gebruikt in het Britse leger.

Wat is er zoal te zien?

Ieper

Bij een vertrek in Ieper, ook bekend als de Kattenstad, varen we soms over het stadscentrum zelf. Hierbij zie je de Menenpoort (waar reeds jarenlang al elke avond de Last Post wordt gespeeld als herrinnering aan de gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog), de Grote Markt, de Lakenhalle (een monument dat door de UNESCO werd beschermd, en waar ook het In Flanders Fields museum is), de Rijselpoort (ten zuiden van Ieper, de weg naar Rijsel in Frankrijk), de Vismarkt,…

Ten zuiden van Ieper bevinden zich twee grote vijvers: de Zillebekevijver en de Dikkebusvijver. Deze vijvers dateren reeds van de 14e eeuw, en werden aangelegd voor waterbevoorrading. Tegenwoordig doen ze dienst als natuurgebied en recreatiegebied.

de menenpoort vanuit de lucht in Ieper
kerk ieper

Sommige van onze ballonvaarten laten we vertrekken vanop de site van Flanders Language Valley, ten Noordoosten van Ieper. Van hieruit vliegen we vaak de stadskern van Ieper over, en kunnen we de meeste van deze bezienswaardigheden bekijken.

Talbot House – Poperinge

Het Talbot House is een museum in Poperinge. In dit museum hangen schilderijen en tekeningen van soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Deze schetsen een uniek beeld van het dagelijkse leven in deze grote oorlog. Het Talbot House zelf was tijdens de oorlog een ontspanningsoord voor Britse soldaten.

Tyne Cot Cemetry – Passendale

Dit is de grootste militaire begraafplaats op het Europese vasteland. Hier liggen bijna 12000 gesneuvelde soldaten van het Gemenebest, en ook enkele Duitse soldaten. Er werd een “Cross of sacrifice” gebouwd bovenop een veroverde Duitse bunker. Dit kerkhof bevat een muur waarop de namen van vele vermiste soldaten gegrift staan. Tijdens een luchtdoop is dit kerkhof van ver uit de buurt reeds te zien. Het vele wit zorgt voor een typerend uitzicht.

Mesen

Mesen is een klein stadje (de kleinste stad van België) met Ierse allures. In de oorlog vochten Ierse protestantse en katholieke soldaten zij aan zij. Na de oorlog werd hier een vredestoren gebouwd, volledig in Ierse stijl. In Mesen loopt een vredesproject dat protestanten en katholieken uit Ierland verbindt.

Tips voor dit arrangement

Dit ballonvaart arrangement is te combineren met een daguitstap in Ieper. De ballonvaart vindt ’s avonds of ’s ochtends plaats zodat u de dag zelf nog tal van andere activiteiten kan doen.

In de buurt van Ieper zijn er tal van musea of bezienswaardigheden.

Hierbij sommen we enkele interessante bezienswaardigheden in de Westhoek voor u op:

In Flanders Fields museum:
Info: Dit museum benadrukt de Eerste Wereldoorlog vanuit verschillende gezichtshoeken. In dit museum kan je doordringen tot de ervaringen en de emoties van de soldaten in WO1.
Adres: Lakenhallen – Grote Markt 34 – 8900 Ieper
Website: http://www.inflandersfields.be

Lakenhalle | Belfort – Ieper:
Info: De Lakenhalle deed dienst als opslag- en verkoopplaats van laken. Het gebouw dateert van het jaar 1304, maar werd in de eerste wereldoorlog bijna volledig vernield. De eerste verdieping van de Lakenhalle kan bezocht worden via het In Flanders Fields museum.
Adres: Lakenhallen – Grote Markt 34 – 8900 Ieper

Tyne Cot Cemetry:
Info: Tyne Cot is de grootste militaire Britse begraafplaats op het Europese vasteland. Dit kerkhof is gelegen in Passendale – West-Vlaanderen.
Adres: Tyne Cot Cemetery – Vijfwegenstraat 1 – 8980 Passendale
Website: http://nl.wikipedia.org/wiki/Tyne_Cot_Cemetery

Bellewaerde Pretpark:
Info: Dit is een pretpark voor jong en oud, met ook een dierenpark.
Adres: Bellewarede – Meenseweg 497 – 8902 Ieper
Website: http://www.bellewaerdepark.be/

Talbot House – Poperinge:
Info: Dit is een museum over de Eerste Wereldoorlog.
Adres: Talbot House – Gasthuisstraat 43 – 8790 Poperinge
Website: http://www.bellewaerdepark.be/

Waar stijgt de luchtballon op?

Meestal vertrekken we vanuit Ieper. Indien u in de buurt een andere opstijgplaats heeft (zoals bij u thuis, op uw bedrijf,…) komen we graag naar u om op te stijgen!

Prijs van zo’n ballonvaart

Hier vindt u de prijzen en voorwaarden voor een exclusief ballonvaart (waarbij u een ballonmand voor u en uw vrienden / collega’s reserveert).

Voor dergelijke ballonvaart voor particulieren (geen exclusiefvaart, hierbij gaat de ballonvaart samen met andere personen door, vanop een van onze vaste opstijgterreinen in de regio) betaalt u de prijs van 160 euro per passagier.

Praktisch

We spreken op voorhand een datum af wanneer deze ballonvaart kan doorgaan. De dag zelf bekijken we of de luchtballonvaart al dan niet kan doorgaan met de meteo van die dag, en bekijken we ook de ideale opstijgplaats (afhankelijk van de windrichting). Indien het slecht weer zou zijn op deze dag, dan spreken we een nieuwe datum af.

Grootte van de groep

De grootte van de groep die in 1 luchtballon kan plaatsnemen is maximaal 10 personen. Bij meer personen moeten we verdelen over meerdere luchtballons. Onze kleinste luchtballon kan 2, 3 of 4 passagiers aan boord meenemen.

Wie bestelt dit voornamelijk?

Deze luchtdoop wordt voornamelijk besteld door bedrijven, of door vriendengroepen. Voor ballonvaarten in het Ieperse wordt dit ook besteld door toeristen die een daguitstap in de Westhoek maken. Vaak is dit voor teambuildings. Voor groepen van meer dan 10 passagiers splitsen we ons op over verschillende luchtballons.

Indien u mensen uit het buitenland op bezoek hebt, en hen eens het unieke Belgische landschap wil laten zien, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze piloten zijn meertalig: Nederlands, Frans en Duits.

Hoe bestellen?

Neem contact met ons op. Contactpersoon is Gino Ciers.